حدود به هشت میلیون پناهنده اوکراینی از اواخر فوریه و شروع جنگ در اوکراین وارد کشورهای اروپایی شده اند.
بر اساس دادههایی که دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) روز چهارشنبه منتشر کرد، از ۲۴ فوریه که عملیات نظامی روسیه در اوکراین آغاز شد تا ۱۵ نوامبر، یعنی سه روز پیش، در مجموع ۷,۸۴۱,۳۵۹ پناهجو از اوکراین وارد کشورهای اروپایی شدند.
براساس آمار سازمان ملل، روسیه با ۲,۸۵۲,۳۹۵ پناهجو، بیشترین تعداد را پذیرفته است. همچنین ۱۴۹۷۸۴۹ پناهجویان در لهستان، ۱.۰۱۹.۷۸۹ نفر در آلمان، ۴۶۰.۴۱۵ در جمهوری چک و ۱۷۳.۲۳۱ در ایتالیا، ۱۵۳.۰۵۴ در اسپانیا، ۱۴۵.۵۶۰ در بلغارستان، ۱۴۵.۰۰۰ در ترکیه، ۱۴۳.۱۰۰ در انگلیس و ۱۰۰۷۸۳ در اسلوکی پذیرفته شدهاند.
تعداد پناهندگان اوکراینی در سایر کشورها از ۱۰۰ هزار نفر تجاوز نمیکند.
همچنین حدود ۴,۷۲۵,۶۱۲ پناهنده اوکراینی در برنامههای حمایت و حفاظت موقت ملی گنجانده شدهاند.
بر اساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، ۱۵۳۵۴۱۴۷ نفر از ۲۴ فوریه اوکراین را به مقصد کشورهای همسایه ترک کردهاند و ۷۷۴۷۴۵۰ نفر نیز به اوکراین بازگشتهاند.
ماه گذشته، «هوبرتوس هیل»، وزیر کار و امور اجتماعی آلمان گفته بود که برلین باید به سیاست خود مبنی بر اجازه اقامت به پناهندگان اوکراینی بدون نیاز به بررسی درخواست پناهندگی ادامه دهد. هیل در ادامه جنگ اوکراین را «وحشتناک» خواند و گفت مردم در حال فرار کردن از این جنگ هستند و چیزی برای «پس گرفتن» از آنان وجود ندارد.
اتحادیه اروپا تاکنون امتیازات ویژهای برای پناهندگان اوکراینی قائل شده است. کشورهای عضو اتحادیه در ماه ژوئن به طور مشترک تصمیم گرفتند پناهجویان اوکراینی ملزم به انجام مراحل عادی پناهندگی نباشند. این مراحل برای تمامی پناهندگان از سایر نقاط جهان الزامی است.
تا کنون بسیاری از افراد به استانداردهای دوگانه اتحادیه اروپا درباره پناهندگان انتقاد کردهاند چرا که شهروندان دیگر کشورها عمدتاً از راههای خطرناک راهی کشور مقصد شده و بسیاری از آنها در راه جان خود را از دست میدهند. گفته شده از سال ۲۰۱۴ تاکنون بیش از ۴۸ هزار مهاجر حین سفر در دریا جان خود را از دست دادهاند. از سوی دیگر، کسانی که عمدتاً به ایتالیا، یونان و اسپانیا میرسند، اغلب به اردوگاههای پناهندگی راه پیدا میکنند و برای بررسی درخواست پناهندگی گاهی تا چند سال در شرایط نامناسبی منتظر میمانند.
فرانچسکو روکا، رئیس فدراسیون بینالمللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر پیشتر در این خصوص گفته است با کسانی که از خشونت میگریزند و به دنبال حمایت هستند باید «به طور یکسان» برخورد شود. به گفته او کمک کردن به افرادی که از آشوب فرار میکنند یک «ضرورت اخلاقی» است.
آژانس پناهندگان سازمان ملل میگوید از اسفندماه سال گذشته که جنگ اوکراین آغاز شده تا امروز بیش از ۶ میلیون نفر از اوکراین فرار کردهاند که بیش از ۳.۳ میلیون نفر آنها به لهستان رفتهاند. رومانی، مجارستان و مولداوی با ۹۰۰ هزار، ۶۰۰ هزار و ۴۰۰ هزار پناهجو در رتبههای بعدی قرار میگیرند.