جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا میخواهد با اصلاحات قانونی قدرت نخست وزیر در این کشور را با هزینه کردن از قدرت رئیس جمهور افزایش دهد.
به نقل از روزنامه “اشتوتگارتر ناخریشتن”، “جورجیا ملونی”، نخست وزیر فاشیست ایتالیا، با یک اصلاحات دولتی “تاریخی” میخواهد طرح خود برای افزایش قدرت نخست زیر و انتخاب مستقیم آن را اجرایی کند.
ملونی آخر هفته در سخنانی توضیح داد: ما مسئولیت تاریخی تحکیم دموکراسی تغییر اکثریت و در نهایت هدایت ایتالیا به جمهوری سوم را بر دوش خود داریم. اصلاح قانون اساسی قصد دارد فصل جدیدی در تاریخ ما را بگشاید که در آن قوه مجریه پایدارتر و دولت کارآمدتر شود.
به گفته “ملونی”، انتخاب مستقیم نخست وزیر همراه با رای اکثریت، باید راه را به جمهوری سوم نشان دهد. هدف اصلاحات کاملا روشن است و آن این است که موقعیت نخست وزیر باید البته به هزینه رئیس جمهور، که نقش کلیدی را در ایتالیا در تشکیل دولت و در بحران های مکرر دولتی ایفا می کند تقویت شود.
رئیسجمهور در ایتالیا نخستوزیر و به پیشنهاد او وزراء را منصوب میکند. در عین حال، او تنها قدرت انحلال پارلمان و دعوت به برگزاری انتخابات جدید را دارد. به گفته ملونی و دیگر نمایندگان دولت دست راستی، او این اختیارات را حفظ خواهد کرد، اما در انتخاب نخست وزیر دیگر آزادی انتخاب نخواهد داشت. به گفته وی رئیس جمهور در معرض خطر تبدیل شدن به نوعی سردفتر است که به سادگی هنگام تشکیل دولت امضای خود را می دهد.
اپوزیسیون ایتالیا به شدت نگران این مسئله است. جوزپه کونته. نخست وزیر سابق و رئیس فعلی جنبش پنج ستاره در این باره گفت: این اصلاحات با هدف «ناتوان کردن پارلمان»، «حذف قانون اساسی» و استقرار مجدد «uomo solo al commando» یعنی یک رهبر انحصاری در راس دولت است. وی این پروژه را “خطرناک و گیج کننده” توصیف کرد. الی شلاین، رئیس حزب سوسیال دموکرات (PD) و در نتیجه بزرگترین حزب اپوزیسیون نیز به طور قاطعانه تایید این اصلاحات را رد کرد.
در اینجا موضع تدافعی اپوزیسیون قابل درک است: ایتالیا پیش از این، در دوران تاریک با دیکتاتور فاشیست بنیتو موسولینی، چنین شرایطی را داشته است. این واقعیت که ملونی تمام دوران سیاسی خود را در جنبشها و احزاب پسا فاشیستی گذرانده است نیز اپوزیسیون را نگران می کند.
سیلویو برلوسکونی و ماتئو رنتزی ، نخست وزیران سابق ایتالیا نیز اصلاحات قانون اساسی را ارائه کرده بودند که در آن انتخاب مستقیم نخست وزیر انجام می شد، اما هر دو در همه پرسی ها شکست خوردند.
اصلاحات ملونی نیز می تواند به همین سرنوشت دچار شود. میزان خطر شکست در درجه اول به میزان کاهش قدرت رئیس جمهور بستگی دارد. بر اساس نظرسنجیها، رئیس جمهور فعلی ایتالیا سرجیو ماتارلا، از اعتماد بیش از 70 درصد مردم برخوردار است. این در حالی است که جورجیا ملونی، محبوب ترین عضو دولت این کشور 40 درصد رضایت را به دست آورد.
جورجیا ملونی می داند که اگر قرار باشد قدرت رئیس جمهور تحت تأثیر این طرح قرار گیرد، روند اصلاحات دولتی در ایتالیا چقدر دشوار است.