سبک آشپزی ایتالیایی نامزد فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو

هشتمین دوره «هفته آشپزی ایتالیایی در جهان» با حضور سرآشپزان ایتالیایی و نمایش‌هایی از پخت پیتزا، پاستا و غذاها و دسرهای متنوع ایتالیایی در قالب 3 رویداد از سوی سفارت ایتالیا در ایران برگزار شد.

در این ضیافت‌ها که به میزبانی سفارت ایتالیا و با همکاری دفتر تهران آژانس تجارت خارجی ایتالیا (ITA) برگزار شد، دو سرآشپز شناخته‌شده ایتالیایی، “جوزپه دی بِلّا” و استاد پیتزا، سرآشپز “بِل کاسترو” از میهمانان پذیرایی کردند.

در معرفی این رویداد آمده است: «امسال هم وزارت امور خارجه ایتالیا به همراه کل شبکه دیپلماتیک کنسولی و دفاتر ICE در خارج از کشور، هفته آشپزی ایتالیایی در جهان را جشن می‌گیرد؛ رویدادی که در سال 2016 متولد شد و به توسعه و ارتقای آشپزی ایتالیا اختصاص داده شد. این رویداد، در چارچوب طرح‌ها و اقدامات ترویج و توسعه یکپارچه قرارگرفته و هدف آن ترویج بهترین‌های حوزه کشاورزی غذایی ایتالیا و سنت غنی غذا و نوشیدنی این کشور، استان‌ها و قلمروهای آن است».

بر اساس اعلام سفارت ایتالیا، موضوع نسخه 2023 رویداد «هفته آشپزی ایتالیایی در جهان»، «بر سر میز با غذاهای ایتالیایی: سلامتی با طعم» بوده و با تأکید بر کیفیت و اصالت محصولات ایتالیایی، قصد دارد رژیم غذایی مدیترانه‌ای را به‌عنوان یک رژیم غذایی متعادل که مترادف با سبک زندگی سالم و تندرستی است، ترویج کند.

گفته می‌شود ایتالیا وفادارترین کشور به رژیم غذایی مدیترانه‌ای است که به دلیل ویژگی‌ها و مشخصه‌های منحصربه‌فردش از قبیل استفاده از مواد اولیه با آماده‌سازی طبیعی و نیز تعادل ایدئال مواد مغذی آن اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

رژیم غذایی مدیترانه‌ای سرشار از میوه، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، روغن زیتون و همچنین ماهی، مرغ و منابع پروتئین بدون چربی است و گوشت قرمز تنها استثنا در این دسته است که در مقادیر کمتری در این رژیم مصرف می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهد که فواید رژیم غذایی مدیترانه‌ای مثل کاهش وزن، کنترل بهتر سطح قند خون و کاهش خطر افسردگی برای سلامتی بی‌شمار است.

سبک غذای مدیترانه‌ای با کاهش سطح التهاب هم همراه است که به‌عنوان یک عامل ریسک حمله قلبی، سکته مغزی و بیماری آلزایمر شناخته‌شده و همین سبب شده تا حول این مفهوم، جنبش‌ها و مکاتب فکری زیادی در ایتالیا شکل بگیرد که هدف‌شان برجسته‌کردن و اشاعه غذاهای ایتالیایی و ذخایر متعدد آن است.

همچنین در جریان هشتمین دوره «هفته آشپزی ایتالیایی در جهان» اعلام شد سبک آشپزی ایتالیایی به‌عنوان نمادی از طعم، سبک زندگی سالم و تندرستی، نامزد فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو است.

مقوله غذا و به‌طورکلی سبک زندگی ایتالیایی، برای مردم و دولت ایتالیا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و هرسال وزارت امور خارجه و همکاری‌های بین‌الملل جمهوری ایتالیا از طریق شبکه سفارت‌ها و کنسولگری‌های خود، به مدت یک هفته رویدادهایی در کشورهای مختلف باهدف ترویج و معرفی بهترین‌های صنعت کشاورزی و مواد غذایی و سنت آشپزی ایتالیا برگزار می‌کند.

در ایران هم امسال سفارت ایتالیا با همکاری ITA در سه رویداد مجزا، با غذاهای اصیل ایتالیایی میزبان تجار، دیپلمات‌های خارجی مستقر در ایران، روزنامه‌نگاران، اینفلوئنسرها و… بود.

جوزپه پرونه، سفیر ایتالیا در ایران، در این رویداد تأکید کرد در کشورش، اهمیت غذا بسیار بیشتر از یک غذا‌خوردن معمولی است و در ایتالیا غذا و صنایع غذایی با سنت‌های اصیل ایتالیایی، موسیقی، آداب‌ورسوم متنوع و درنهایت سبک زندگی ایتالیایی درهم‌آمیخته است.

همین اهمیت باعث شده حالا ذهن کمتر کسی در دنیا خالی از تصویری از آشپزی یا ذائقه ایتالیایی باشد؛ آن‌قدر‌که حالا ایتالیایی‌ها در تلاش هستند سبک آشپزی ایتالیایی را در فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو قرار دهند.

آشپزی ایتالیایی اسرار زیادی در خود نهفته دارد؛ مثلا تصور کنید در پخت غذا برای استفاده از روغن زیتون، از بین 350 نوع تولیدشده در ایتالیا قدرت انتخاب داشته باشید! یا قطعا انتخاب از بین صدها نوع پنیر ایتالیایی برای هر غیر‌ایتالیایی امری دشوار و حتی ناممکن به نظر می‌رسد.

سفارت ایتالیا در ایران با تأمین تمام مواد غذایی موردنیاز ضیافت‌هایش به‌طور مستقیم از ایتالیا و حضور دو سرآشپز شناخته‌شده ایتالیایی در ایران، تلاش کرد بخش کوچکی از ذائقه غذایی این کشور را به میهمانانش ارائه کند.

جوزپه پرونه، سفیر ایتالیا در ایران، درباره اهمیت آشپزی به‌عنوان یک هنر و صنعت در کشورش می‌گوید در سنت ایتالیایی مواد باکیفیت با حساسیت با دستورهای پخت قدیمی و اصیل ترکیب می‌شود و درنهایت یک صنعت غذایی مدرن اما اصیل را ارائه می‌کند.

به گفته سفیر ایتالیا تغذیه سالم یکی دیگر از جذابیت‌های آشپزی ایتالیایی است، چون در این کشور شیوه تولید مواد اولیه به‌اندازه محصول نهایی اهمیت دارد؛ چراکه محصولات محلی و جایی که این محصولات در آن کشت می‌شوند، در سلامت مواد غذایی تأثیری انکارناپذیر دارند.

جوزپه پرونه با اشاره به اشتراکات فرهنگی ایران و ایتالیا و نزدیک‌بودن ذائقه دو ملت، از صنایع و مواد غذایی به‌عنوان پتانسیلی برای نزدیک‌شدن هر‌چه بیشتر مردم ایران و ایتالیا نام می‌برد.

منبع: روزنامه شرق